četrtek, 4. oktober 2012

DAY 8:

Dobil sem vprašanje, kako je s pijačo oziroma, kako je z alkoholom na Japonskem. Poskusil bom na kratko povzeti stanje, kot sem ga doživel sam ... Glede na videno tukaj prevladujejo štiri različne vrste alkoholnih pijač. Gre namreč za pivo, sake, shochu in chuhai. Pa se lotimo vsakega posebej! ^^

Kar se piva tiče, lahko rečem, da Japonci proizvajajo zelo okusno pivo. Prevladujoče znamke so Asahi, Kirin, Suntory, Yebisu in Sapporo. Zanimivost pri pivu je, da obstaja več nivojev glede na kvaliteto. Ta našteta so recimo premium piva, medtem ko recimo nivo nižje spadajo piva z manjšo vsebnostjo sladkorja. Okus in vsebnost alkohola ostane podobna, zaradi drugačne sestave, pa so drugače obdavčena in posledično cenejša. Najnižje na lestvici piva so 'tretja piva' oziroma 'tretji žanr', kakor jim pravijo domačini. Da bi se ognili visokim davkom, ta piva večinoma nastajajo iz soje ali pšenice in so tako najcenejša. Premium piva v trgovini prodajajo v 0,33l ali 0,5l embalaži, kjer mala piva dosegajo ceno okrog 2-2,5€ na kos, 6-packi pa dosegajo cene med 10€ in 15€. Pollitrski 6-packi stanejo tam od 17€ naprej ... Nekje se jih da kupiti tudi na avtomatih, kjer pa so cene okrog dvakrat višje. Osebno mi najbolj paše Yebisu, dejstvo pa je, da nobeno od premium piv ni slabo. :)




Upam si trditi, da vas je večina že vsaj slišala, če ne celo poskusila sake (oziroma nihonshuu, kot mu pravijo tu - sake namreč tu pomeni tudi alkohol kot substanca). Gre za alkoholno pijačo z 10 - 20 % vsebnostjo alkohola, ki jo proizvajajo na osnovi riža. Prav tako kot pri pivu (in praktično vseh žganih pijačah) obstaja veliko nivojev kakovosti, zaradi česar je težko cenovno umestiti zadevo v fiksen razred. Sake najvišje kvalitete ima tem primerno ogromno ceno, medtem ko lahko v supermarketih kupite (tako kot v hoferju recimo) sake v tetrapaku, ta pa ima ceno recimo nad 10€. Sake kot samostojna pijača se lahko pije ohlajeno ali pa toplo. Gre za (vsaj meni) zelo okusno pijačo, ki zaradi relativno nizke vsebnosti alkohola nima močnega priokusa. V pivnicah (izakaya po japonsko) je to nadvse popularna zadeva, kjer lahko recimo dobite približno 2-3dcl okusnega, a po kakovosti 'slabšega' sakeja.


Shochu oziroma rižev (lahko je tudi iz sladkega krompirja, pšenice ali sladkornega trsa) destilat je prav tako popularna alkoholna pijača z 20 - 40 % vsebnostjo alkohola. Gre za vodki podobno pijačo, ki se lahko pije sama (hardcore mode), večina pa jo meša z vodo / mineralno vodo (japonski špricer ^^) / sokom / oolong čajem, da je seveda lažje pitna, sam pa sem sicer dobil občutek, da je tudi sam shochuu kar precej piten in ne potrebuje ničesar zraven. :P


Iz shochuja izhaja chuhai, ki je v bistvu mešanica gazirane pijače in shochuja. Posebej je popularno pri mladih dekletih, obstaja pa ogromno okusov - od limone, breskve, grenivke, limete, mandarine, hruške, do ananasa in tako naprej ... Vsebnost alkohola tukaj znaša približno 5 - 8 %, kupi pa se v pločevinkah (ponavadi po 0,33l). Za primerjavo bi recimo vzel Bacardi Breezer, ki je verjetno precej podobna pijača chuhaiu vendar na osnovi ruma.


To so štiri najbolj popularne pijače, seveda pa se jih najde še kar precej. Vino je prav tako kar precej popularno - tako iz grozdja kot iz sliv, prodajajo pa se tudi zahodne žgane pijače, kjer prevladuje viski. Cene zahodnih pijač so v povprečju okrog 30€ pri 0,7l pakiranju, kar je dražje kot pri nas. Takšne steklenice ponavadi pristanejo doma v vitrini in so na voljo skorajda izključno ob posebnih priložnostih, ko pride na primer kdo na obisk. :)

To bi bilo recimo na kratko o japonskem alkoholu, seveda lahko še kaj bolj specifičnega vprašate, na voljo sem vam kot vedno na vseh frontah ... ^^

Do jutri, cya in KANPAI

Ni komentarjev:

Objavite komentar