petek, 12. oktober 2012

DAY 15:

Danes vam lahko na kratko predstavim Univerzo v Osaki, kjer trenutno študiram. Gre za izredno priznano univerzo na nacionalni in tudi na globalni ravni - leta 2011 so bili namreč na lestvici najboljših svetovnih univerz uvrščeni kar na 43. mesto, znani pa so predvsem po poudarku na znanosti, tehnologiji in medicini. 



Sama univerza je razdeljena med tri kampuse: Suita, Toyonaka in Minoh (kjer študiram jaz). V Suiti se nahajajo fakultete za družboslovje, medicino, dentalno medicino, farmacijo in strojništvo, Toyonaka vsebuje fakultete za pravo, ekonomijo in znanstvene vede, Minoh pa je center tujih jezikov ter japonskega jezika in kulture.




Minoh, oziroma kampus kjer jaz študiram, je najmanjši med vsemi, sledi Toyonaka, Suita pa je med vsemi največji. Včeraj sem se prvič na kratko sprehodil po Suiti in lahko trdim, da je velikost samega kampusa za slovenske razmere nepredstavljiva. Po drugi strani pa je sama enormnost logična, saj je baza študentov v tukajšnji okolici par krat večja kot število prebivalcev Slovenije. :)

Vsi kampusi so med seboj povezani z zastonj avtobusi, s katerimi se na faks vozi večina mojih sošolcev. Prav tako večina živi v študentskih naseljih v okolici kampusov, ki jih je prav tako malo morje. Obstajajo mešani, kjer so tako študentje kot študentke, najdejo pa se tudi ločeni študenci, kjer lahko bivajo samo študenti ali samo študentke. Moškemu študencu, v katerem živi kar nekaj sošolcev, se uradno reče Guy's dorm in mislim, da ni potrebno poudarjati, da se je kmalu prijelo ime Gay dorm. Tako se večkrat sliši fraza 'Gay dorm for life', ki je postala že kar sinonim za tuje študente. ^^

Moj kampus je verjetno od vseh najbolj poln tujih študentov, saj tu prevladujejo svetovni jeziki. Verjetno zato, ker so izredno ponosni na svoj jezik in kulturo in to smatrajo kot samozadostno, se Japonci poredko odločajo za študij tujih jezikov, kadar pa dejansko se, si izberejo resnično abstrakten jezik, do katerega ne čutijo nobene povezave. Tako sem srečal že študente in študentke Ruščine, Švedščine, Turščine, nihče od njih pa na vprašanje 'Zakaj ravno to?' ni znal odgovoriti. Vsi skupaj predstavljamo izredno pestro mešanico jezikov in kultur, kar pa je dejansko zelo zabavno in predvsem poučno. 

Za danes naj bo to dovolj in tako kot vedno sem za vprašanja in komentarje dosegljiv na vseh frontah, tako da kar pogumno. :)

Do jutri, cya!

Ni komentarjev:

Objavite komentar